Studenti konačno uzeli sudbinu u svoje ruke.
Studentska revolucija 2008.
Blog
srijeda, lipanj 4, 2008


Ispitni rokovi, ljetne žege i usporavanje već iovako tromog birokratskog aparata sugeriraju da je vrijeme za simbolični predah od velikih prosvjeda i društvenih previranja. To ne znači odustajanje već premještanje sfere djelovanja na mikro razinu tj. 'misli globalno, djeluj lokalno'

Izostanak želje kod Ministarstva i Sveučilišta da se u suradnji sa studentima dolazi do konkretnik i kvalitativnih pomaka daje nam do znanja da se s nama razgovara tek forme radi. Studenti nisu ušli u ovo zato što imaju previše slobodnog vremena već zato što žele vidjeti opipljive i progresivne pomake.
Ni vrijeme nije na našoj strani: prvostupnici će se uskoro naći na tržištu rada sa svojim nedefiniranim položajem, programi diplomskih studija još uvijek se donose, uvjeti upisa diplomskih studija još uvijek nisu poznati ili se mijenjaju...
Problemi se i dalje gomilaju. Zato su potrebne 'lokalne' inicijative tj. suradnja s odsjecima, profesorima i fakultetima. Svaki student treba inzistirati na tome da mu se omogući nastavak studija tj. upisivanje diplomskog studija po završetku matičnog preddiplomskog. Uvjeti završetka preddiplomskog studija trebali su biti poznati 2005, a to su najčešće skupljenih 180 ECTS bodova. Uvjeti upisa u diplomski studij također su trebali biti poznati 2005., a pravilo je da su ti uvjeti postavljeni tek nedavno ili se još uvijek postavljaju. Zato bi također trebalo inzistirati na tome da jedini uvjet upisa u diplomski studij bude završen srodni preddiplomski studij (tj. sakupljenih barem 180 ECTS bodova).

To je nešto čega bi i svi profesori trebali biti svjesni i u čemu bi trebali nastupiti zajednički sa studentima. Pritisak na hitro provođenje bolonje urodio je ovakvim kaosom, a niti profesori niti studenti ne bi smjeli ispaštati zbog toga. Studenti će svakako ispaštati ako postanu prvostupnici i ne nastave studij jer će na tržištu rada tražiti svoje mjesto koje je nedefinirano, a bit će tretirani kao viša stručna sprema i shodno s time primati nižu plaću ostatak radnog vijeka.
Profesorima je pak nametnuta forma unutar koje su se trebali snalaziti i prilagoditi joj sadržaj. Opskuran zahtjev, da sadržaj (kvaliteta) nastavnog programa bude SASVIM podređen formi (kvantiteta).

ZATO:

Pažljivo pregledajte što je o vašem studijskom programu bilo pozanto 2005., razgovarajte s vašim kolegama, profesorima, pročelnicima, prodekanima i dekanima i inzistirajte na svojim pravima. Neki će vas shvaćati, neki ne. Dosta profesora razumije našu situaciju i na našoj je strani, ali neki nisu. Objasnite im nepravdu koja nas je sve zajedno pogodila ukoliko se još uvijek nisu probudili iz zimskog sna. A ako bude povrede vaših prava, organizirajte se po odsjecima i INZISTIRAJTE na svojim pravima, bojkotirajte zajednički ispite ako treba

Uglavnom, želim vam uspješne ispitne rokove i nastavak studija. Ali budite svjesni toga da su prvostupnici kolateralne žrtve 'Bolonje' i izbjegavajte prvostupništvo u što širem krugu.

A u jesen se idemo boriti protiv svih ostalih nepravdi. Što svakako uključuje privatizaciju školstva, ali i druge društvene nepravde.


Kristijan
studentskarevolucija @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
10726
 
Index.hr
Nema zapisa.