Studenti konačno uzeli sudbinu u svoje ruke.
Studentska revolucija 2008.
Blog
srijeda, svibanj 28, 2008


Ovdje su priloženi zahtjevi studenata Filozofskog fakulteta za Ministarstvo o kojima se razgovaralo s predstavnicima Ministarstva 20.05.2008. i koji su im sljedećeg dana poslani.  Svjesni smo da nisu svi zahjevi najspretnije sročeni i da su neki trebali biti adresirani na Sveučilište. Zbog toga je svaka točka objašnjena na sastanku na kojem smo dobili i usmeno očitovanje prisutnih predstavnika Ministarstva (Radovan Fuchs i Vito Turšić). S tako pojašnjenim točkama, zatražili smo da nam se Ministarstvo i pismeno očituje o svim zahtjevima koji ih se tiču.


ZAHTJEVI ZA MZOŠ

 1. Tražimo pravni dokument koji bi bio obvezujući za Sveučilište kao potvrdu i osiguranje da studenti ne participiraju u troškovima preddiplomskog i diplomskog studija.

Obrazloženje:

Nužno je donošenje pismene odluke da je visoko školstvo za sve generacije besplatno.

 

 1. Od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje očekujemo službeno očitovanje o položaju prvostupnika na tržištu rada. Očekujemo poduzimanje mjera potrebnih da se tržište rada upozna s novim titulama i osiguravanje poticajnih mjera zapošljavanja osoba s novim zvanjima.

 

 1. Kvote koje će svakom studentu koji je završio preddiplomski studij omogućiti upis na odgovarajući diplomski studij, s obzirom na preddiplomski, te da jedini uvjet upisa bude završen preddiplomski studij.

Obrazloženje:

Nepoznati su uvjeti upisa studija, nepoznat je broj mjesta za upis, nepoznat je postupak upisa studija. Članak 77. stavak 1 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju prema kojem natječaj za upis u studij mora biti objavljen 6 mjeseci prije početka nastave. (Natječaj mora sadržavati uvjete za upis, broj mjesta za upis, postupak…)

 

 1. Tražimo veći postotak iz proračuna usmjeren za obrazovanje.

Obrazloženje:

Proračun, odnosno planirani prihodi, u 2008. godini iznosi 115 milijardi kuna. Od tog iznosa se oko 10% izdvaja za obrazovanje, a samo 2,5% za visoko školstvo, odnosno manje od 3 milijarde kuna. Hrvatska, kao proklamirana zemlja znanja, izdvaja premalo novca za razvoj i održavanje sustava visokog obrazovanja.

 

 1. Trenutno se za obrazovanje izdvaja manje nego za vojsku. Kako bi Hrvatska dostigla prosjek EU, ali i važnije, kako bi uspješno provela sve zahvate vezane uz bolonjski proces, mora izdvajati barem dvostruki postotak bruto domaćeg proizvoda (u nastavku BDP) za visoko obrazovanje, odnosno barem 9% BDP-a. Nominalni BDP za 2007. godinu iznosi oko 275 milijardi kuna, a 9% od tog iznosa je 24,75 milijardi kuna. Kako se trenutno za sustav visokog obrazovanja izdvaja 10 puta manji iznos, teško je vjerovati u društvo znanja kakvim ga Ministar i Rektor zamišljaju.

 2. Samo zagrebačkom Sveučilištu je nužno potrebno zapošljavanje barem 2000 asistenata i znanstvenih novaka odmah. Ulaganje države u obrazovanje jednog znanstvenog novaka iznosi približno 1 milijun kuna kroz četiri godine, odnosno 250 000 kuna godišnje. Zapošljavanje novaka i asistenata u apsolutnom iznosu bi, prema ovim procjenama, državu koštalo 500 000 000, dakle petinu ukupnog iznosa koji se trenutno izdvaja za visoko obrazovanje. Moramo naglasiti kako se radi samo o jednom sveučilištu i o troškovima vezanim samo za zapošljavanje znanstvenih novaka i asistenata. Kapitalne investicije, u obliku knjižnica, studentskih domova, kantina i novih prostorija(laboratorija, predavaonica i ureda za novouposlene novake) na fakultetima je teško procijeniti, ali je sigurno kako se taj iznos penje iznad 2 ili 3 milijarde kuna, odnosno cijeli proračun koji se trenutno izdvaja za visoko obrazovanje.
  Upravo zbog navedenih podataka ili ekonomske stvarnosti, ne vjerujemo u mogućnost naše države da osigura sva potrebna sredstva za kvalitetno izvođenje nastavnih programa prema bolonjskoj matrici. Gradimo li društvo znanja? Zahtijevamo preraspodjelu sredstava iz proračuna za vojsku (koji će se ionako smanjiti pridruživanjem Hrvatske u NATO) u proračun za obrazovanje. Tražimo 152 radna mjesta nastavnog kadra na FFZG, a u skladu s tim i dodatne prostore za kvalitetno provođenje nastave, npr. Otvoreno učilište.

 

 1. Tražimo obavezno usmjeravanje nastavnika da prilagodi studijski program bolonjskom obliku nastave prema obrazovnom standardu, sto ukljucuje i obaveznu edukaciju nastavnika o bolonji.

 

 1. poboljšati pravnu sigurnost studenata – uz institucije poput pravobranitelja, javnosti rezultata anketa i drugih. Poštivanje prava studenata zagarantiranih Bolonjskom deklaracijom o ravnopravnom sudjelovanju studenata u kreiranju nastave

obrazloženje:

članak 77.  stavak 1 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju prema kojem natječaj za upis u studij mora biti objavljen 6 mjeseci prije početka nastave. (natječaj mora sadržavati uvjete za upis, broj mjesta za upis, postupak…)

 

 1. Sudjelovanje studentskih predstavnika u svim radnim tijelima. obrazloženje:

Na temelju članka 13. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i viosokom obrazovanju, stavak 2.:

(2) Za raspravu o nekom pitanju ili za praćenje nekog područja Nacionalno vijeće za znanost i Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje mogu osnovati svoja radna tijela u čijem radu mogu sudjelovati i osobe koje nisu članovi Nacionalnog vijeća za znanost ili Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.

 

 1. Tražimo provođenje standarda za mjerenje kvalitete profesora.

     

 1. Revizija korištenja financijskih sredstava za sport UNIZG.

 

 1. Zakonom definirane različitosti sveučilišnih i stručnih studija.

 obrazloženje:  

Na temelju prihvaćanja osnovne rezlike sveučilišnih – veća usmjerenost teoriji i stručnih studija – veća usmjerenost praksi.

 

 1. Tražimo da stipendija koja vrijedi na preddiplomskom vrijedi i na diplomskom studiju.

 

    14. Tražimo više domova.


Ovo je očitovanje koje smo dobili od Ministarstva 26.05.2008. (skenirana verzija faxa koji nam je poslan):

http://img357.imageshack.us/img357/641/ministarstvo1vl0.png

http://img58.imageshack.us/img58/8957/ministarstvo2dw2.png


http://img58.imageshack.us/img58/6708/ministarstvo3vk7.png


http://img87.imageshack.us/img87/8823/ministarstvo4jy1.png

studentskarevolucija @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
10726
 
Index.hr
Nema zapisa.